Tête à Lunettes, de kindercollectie van Caroline Abram: la vie parisienne pour les enfants

“Kinderen die een bril dragen moeten niet meer uitgelachen worden, want ze zijn zo mooi.”

Caroline Abram kent veel succes met haar monturen voor vrouwen. In 2014 bracht de Parijse ontwerpster voor het eerst kinderbrillen op de markt, onder de naam Tête à Lunettes. De brillen worden gekenmerkt door de leuke kleuren en frisse, speelse look.

Zo moeder, zo dochter

Caroline Abram is de dochter van een oogarts en een opticien. Vermoedelijk zitten haar genen er voor iets tussen, maar de ontwerpen van Caroline zijn heel vaak moeder-kind georiënteerd. “Na de lancering van mijn brillen en zonnebrillen voor volwassenen in 2008, kreeg ik al snel de vraag of ik ook brillen voor kinderen kon maken. Uiteindelijk ben ik gezwicht voor de toenemende interesse. Ik besloot kinderbrillen te ontwerpen die nauw aansluiten bij de collectie voor volwassenen, maar toch de typische trekken van de kindertijd en jeugdigheid behouden.”

Caroline’s assortiment voor kinderen, Tête à Lunettes, doet inderdaad denken aan de volwassenlijn: haar signatuur is goed terug te zien in de creativiteit en kwaliteit van de kinderbrillencollectie. Het zijn stuk voor stuk verfijnde monturen met bijzondere vormen, frisse kleuren en een vleugje speelsheid. “Aan iedere kinderbril heb ik een leuke ‘bijounette’ (= bijou de lunette) toegevoegd, wat bijzonder in de smaak valt bij kleintjes. Kinderen vinden het erg leuk dat ze hun eigen bril kunnen versieren. Zo hebben ze iets unieks.”

Slimme brillen voor hippe, coole kids

Toch zijn de kinderbrillen geen exacte kopieën van de monturen voor volwassenen. De collectie van Tête à Lunettes is beschikbaar voor kinderen vanaf 3 jaar, en werd zorgvuldig vervaardigd om aan de specifieke behoeften van kinderen te voldoen. “De ontwerpen voor kinderen zijn enorm technisch. Hiervoor maak ik gebruik van HDCA (Hard Density Cellulose Acetate), een nieuw materiaal waarmee ik veel dunnere en lichtere modellen kan maken. HDCA-frames hebben een betere stabiliteit, lichter gewicht en vervormen niet gemakkelijk, in tegenstelling tot normaal acetaat, dat zacht is in het midden en bijgevolg minder stevig is.”

Kinderen zitten in volle groei, dus moet de bril in zekere zin ‘meegroeien’. De monturen van Tête à Lunettes zijn geschikt voor elke gezichtsvorm. “Met veel zorg en bekwaamheid heb ik de morfologie van kinderen bestudeerd. Hun ergonomie is zo bijzonder en hun gezichtjes, neuzen en de centrering van hun brillen zijn zo anders. De pantoscopische hoeken van de brillen zijn aanpasbaar aan MyoSmart lenzen of gelijkwaardige lenzen. MyoSmart is een speciale lens die ontworpen is om de verdere ontwikkeling van bijziendheid bij kinderen onder controle te houden.”

De beste brillen voor jouw kind

Tête à Lunettes is een prachtige lijn, die zich al in 2014 bewezen heeft, toen Caroline de award voor ‘Best Kids Design’ in ontvangst mocht nemen. “Mijn wens is dat mijn collecties kinderen helpt beter in hun vel te zitten. Kinderen moeten vaak opboksen tegen de vooroordelen van hun ouders, die het ‘jammer’ vinden dat hun kind een bril moet dragen. Daarnaast worden ze ook wel eens uitgelachen op de speelplaats, omdat ze een bril dragen.”

Intussen bestaat de kindercollectie van Tête à Lunettes uit meer dan 160 designs. De tijd van saaie kinderbrillen, is definitief voorbij. “Ik kreeg ooit een moeder met haar dochtertje over de vloer. Ze kochten een kinderbril, en het meisje was helemaal in de wolken. Ze was zo blij! Op school bewonderden alle kindjes haar, en wilden ze allemaal een afspraak bij de oogarts. Kinderen die een bril dragen moeten niet meer uitgelachen worden, want ze zijn zo mooi.”

De perfecte bril voor je kind? Die vind je bij De BRILstudio KIDS. Boek hier je afspraak.

Ontdek meer blog-artikels: