Rob Bresser van BBIG ontwerpt ‘grote-mensen-brillen’ op kindermaat

Sinds 2000 maakt Nederlander Rob Bresser - ontwerper, eigenaar en bezieler van BBIG - van het ontwerpen van kwalitatieve en moderne kinderbrillen zijn erezaak. En neem het van ons aan: met een ontwerp van Rob Bresser mag je kind gezien worden.

Geen ‘kinderachtige’ brillen, maar brillen met een volwassen look

Rob Bresser is gerenommeerd opticien en optometrist. In 1996 nam hij de optiekzaak van zijn vader over. De ideale gelegenheid om schoon schip te maken. Rob Bresser: “Mijn vader wou een zo groot mogelijk aanbod in de winkel. Voor elk wat wils, zeg maar. Op dat vlak stond zijn visie loodrecht op de mijne. Ik was voorstander van een kleiner, meer exclusief aanbod. Dus besloot ik enkele merken uit de winkel te weren, en alleen de meest kwalitatieve en spraakmakende designs te behouden.” .

In de optiekzaak verkocht hij brillen voor volwassenen, van merken als theo, l.a. Eyeworks en Anne et Valentin. Zijn klanten zochten gelijkaardige brillen voor kinderen, maar die waren er niet. En zo ontdekte hij het ‘gat in de brillenmarkt’: “Destijds was het aanbod voor kinderen beperkt tot de typische Disney- en ziekenfondsbrillen. Daar wou ik niet aan meedoen. Kinderen zitten niet te wachten op de zoveelste ‘kinderachtige’ bril. Omdat ik nergens mooie brillen voor kinderen vond, ben ik zelf maar gaan ontwerpen.” .

Kids think BBIG

Zijn omgeving verklaarde Rob voor gek, toen hij in het jaar 2000 zijn eerste kinderbril lanceerde, dat in drie maten en zes verschillende kleuren beschikbaar was. “De eerste dertig exemplaren waren in een mum van tijd uitverkocht. Een maand later had ik alweer een nieuwe afspraak met de fabrikant. En zo is BBIG geboren. Ik had nooit verwacht dat het zo’n succes zou worden, want aanvankelijk was het de bedoeling om uitsluitend in Nederland klanten te vinden.” . Ruim 20 jaar later is BBIG ‘big in Japan’ en ver daarbuiten. De collecties van Rob zijn in meer dan 30 landen verkrijgbaar.

Speelse bril om mee te ravotten

Kinderen mogen dan wel kleiner en onbesuisder zijn dan volwassenen, smaak hebben ze zeker. Ze weten heel goed wat ze willen - ook als het gaat om de keuze van hun bril. “De monturen van kinderen moeten voldoen aan dezelfde eisen als die van volwassenen. Maar dat betekent niet dat onze ontwerpen zomaar miniatuurversies van de ‘grote-mensen-frames’ zijn. Integendeel, de monturen zijn volledig aangepast aan de morfologie van kinderen.”

Een kindergezicht heeft andere verhoudingen dan dat van een volwassene en vereist dus andere maatvoeringen. Bovendien doet een kind niets liever dan hele dagen spelen, lopen, vallen en springen. De brillen van BBIG ogen niet alleen mooi, ze zijn ook onverwoestbaar. “Een kinderbril moet supersterk en toch flexibel zijn. Met de moderne materialen en technieken zijn we erin geslaagd heel elegante en esthetisch fraaie kindermonturen te ontwerpen die je bijna onmogelijk stuk krijgt.”

Niet kijken, maar luisteren

Waar haalt een creatief brein als Rob de mosterd? Hoe slaagt hij erin na al die jaren geïnspireerd te blijven, en met mooie ontwerpen voor kinderbrillen op de proppen te komen? Dat komt en gaat, zegt hij: “Ik laat me liefst inspireren door monturen voor volwassenen, en denk graag na over hoe deze aangepast kunnen worden aan de noden van een kind. Zelden zal ik kijken naar de ontwerpen van andere kinderbrilontwerpers, hooguit om te weten hoe ik het niet moet doen. Ik luister vooral, naar de partners en optiekzaken waarmee ik samenwerk. Daaruit leer ik het meest.”

Een mooie en sterke bril op maat van jouw kind? BBIG is beschikbaar bij De BRILstudio KIDS

Ontdek meer blog-artikels: