Zonnebrillen voor kids

Onze kinderen beschermen tegen de schadelijke uv-stralen van de zon? Daar denken we geen twee keer over na. We houden de zonnecrème altijd bij de hand. Maar wist je dat een zonnebril minstens even belangrijk is voor je kind?

Kwetsbaar

Voor een kind is het dragen van een zonnebril enorm belangrijk, want kinderogen zijn erg kwetsbaar voor de schadelijke uv-stralen. De ooglens van een kind bevat namelijk minder beschermend pigment en de pupillen van kinderen zijn wijder en groter dan die van volwassenen. Hierdoor valt er meer uv-licht in het kinderoog. Een zonnebril voorkomt schade op latere leeftijd. Hoog tijd dus om jouw kapoen te voorzien van gepaste bescherming!

Checklist

Maar hoe kies je nu het juiste model? Deze 5 aandachtspunten mag je niet uit het oog verliezen.

UV-400
Zorg ervoor dat de zonnebril de vermelding UV 400 bevat. Deze norm garandeert de meest optimale bescherming. Hiermee worden zo goed als alle schadelijke uv-stralen (99,5 %) tegengehouden.

CE-vermelding
Elke zonnebril heeft een CE-markering: dit is de Europese norm die de filterkwaliteit vastlegt. De vermelding CE wordt gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Kies voor nummer 3 of 4: hiermee is je kind optimaal beschermd tegen felle lichtstralen, zowel thuis en aan zee als in de bergen.

Grootte van de glazen
Een niet onbelangrijk detail: hoe groter de glazen, hoe beter de bescherming. Te kleine glazen laten alsnog schadelijke uv-stralen door langs de onbeschermde zones rondom het oog.

Type glazen
Kinderen kunnen in hun enthousiasme wel eens wild spelen. Kies daarom polycarbonaat glazen: deze zijn sterker dan glazen in kunststof of glas. Meer nog: ze zijn onbreekbaar en krijgen amper krasjes. Ideaal voor spelende kinderen dus!

Pasvorm
Een goede kinderzonnebril voelt erg comfortabel: perfect passend bij de neus (anders glijdt hij weg) en de glazen zitten mooi voor de ogen. Neem daarom zeker je kind mee naar de optiek en laat hem of haar zelf passen.

De kleur van de glazen zegt niet zoveel over de bescherming van de ogen. De verschillende kleuren en tinten bepalen vooral de contrasten die je waarneemt. Grijze, groenbruine en groene glazen ondersteunen de kleuren die je ziet, zonder ze veel te verstoren. Gele en gouden glazen verbeteren de contrasten in lastige omstandigheden zoals bij het autorijden in het donker of in de sneeuw. Roze glazen maken de zichtbaarheid en het contrast dan weer helderder.

Kwaliteit en service

Een zonnebril kun je ook in de supermarkt kopen, maar dan krijg je meestal speelgoed met gekleurd plastic. Dat zorgt voor een vals gevoel van veiligheid en kan leiden tot blijvende schade aan het hoornvlies. De keuze voor een professionele optiek is altijd de beste.

Kom gerust langs in onze coronaproof Brilstudio voor kids in Kermt en Diepenbeek. Ons gepassioneerde team begeleidt jou en je kind graag in de zoektocht naar de ideale kinderzonnebril!

Ontdek meer blog-artikels: