Heeft jouw kind een bril nodig? Herken de signalen.

Kinderen leren veel door rond te kijken en de wereld visueel in zich op te nemen. Maar wat als je kapoen niet meer zo goed kan zien? Hoe weet je als ouder dat je kind misschien wel een bril nodig heeft?

Een goed zicht is erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Maar omdat ze zo jong zijn, hebben kinderen nog geen referentiekader. Daardoor beseffen ze vaak niet dat hun zicht niet optimaal is. Kind en Gezin en de kinderarts bij je consultatiebureau controleren de ogen van je kind tot op de leeftijd van 4 jaar. Daarna hou je het als ouder best zelf goed in het oog.

8 signalen die wijzen op slecht zicht

De volgende signalen kunnen erop wijzen dat je kind niet goed meer ziet.

Jouw kind …

1. … kan het schoolbord niet meer zo goed lezen en presteert hierdoor minder goed op school. Bovendien kan een vermoeden van dyslexie ook gewoon een slecht zicht blijken te zijn.
2. … kan zich minder goed concentreren.
3. … heeft moeite met lezen en schrijven.
4. … zit erg dicht bij de televisie, wrijft in de ogen en knijpt vaak de ogen dicht. Het fixeren op het beeldscherm kan vermoeiend zijn als je niet goed ziet. Door de ogen constant te spitsen (dichtknijpen) om scherp te zien, wordt een gezellige televisieavond een vermoeiende bezigheid.
5. … heeft vaak hoofdpijn.
6. … zit letterlijk met z’n neus in de boeken of op het tekenblad.
7. … houdt z’n hoofd opvallend schuin tijdens het lezen.
8. … kijkt lichtjes scheel. Dit kan komen door een ‘lui’ oog dat veroorzaakt wordt door bijziendheid, verziendheid of een astigmatisme.

Herken je deze signalen bij jouw kind? Dan is de kans groot dat hij of zij niet zo goed ziet.

Doe de test

Ben je niet helemaal zeker? Speel dan thuis even dit spelletje.

Kijk samen naar een televisieprogramma, speel ‘oogdoktertje’ en vraag een beschrijving van wat hij of zij ziet. Daarna doe je dit opnieuw, maar maak je de afstand tussen je kind en het scherm groter. Is het beeld nog even duidelijk herkenbaar? Dek vervolgens spelenderwijs eerst het linkeroog af, en dan het rechteroog. Zo merk je meteen of beide ogen een even scherp beeld geven.

Vermoed je dat je kind minder goed ziet? Laat dan een oogtest uitvoeren bij je oogarts of opticien. Zo krijg je uitsluitsel.

Tijd voor actie!

Wanneer ogen een afwijkende vorm hebben, komt het beeld niet goed terecht op het netvlies en ziet je kind dus niet scherp. Ook als jouw kind (nog) geen problemen heeft met zijn of haar zicht, is het belangrijk om rekening te houden met de risicofactoren.

Een tip: houd zeker de schermtijd van je kind wat binnen de perken. Bij het kijken naar kleine schermpjes moet de ooglens zich constant inspannen om het licht scherp op het netvlies te krijgen. Daardoor wordt de oogbol groter en verslechtert het zicht. Zo wordt je kind bijziend.

Bijziendheid hoeft op zich niet gevaarlijk te zijn, maar vooral bij jongeren verloopt het vaak sterk progressief. De grootste progressie vindt meestal plaats tussen de 6 en 17 jaar oud. Deze groep loopt gevaar om hoogbijziend te worden.

Laat kinderen daarom minstens twee uur per dag buiten spelen en niet te veel of te lang hun ogen enkel dichtbij gebruiken. Na 30 minuten kijken naar een telefoon, tablet of computer las je best een pauze in om de ogen te laten rusten. En de ideale rust? Dat is veraf kijken. Dus hop, naar buiten!

Brilstudio Kids heeft een uitgebreid aanbod aan toffe kinderbrillen. We verwelkomen je graag om jouw kind terug een scherp zicht te geven! Tot binnenkort?

Ontdek meer blog-artikels: