Meer vrijheid met lenzen: is jouw kind er klaar voor?

Kind zijn dat is: samen genieten van de meest onstuimige spelletjes, liefst in de heerlijke buitenlucht. Voor actieve kinderen kan het dragen van een bril een grote last zijn. Ouders blijven vaak sceptisch over de overstap naar lenzen voor hun kroost, maar dat is meestal onnodig. We zetten de feiten op een rijtje.

Ik wil lenzen!

Ook voor jouw kind kunnen lenzen de beste optie zijn. Rond de leeftijd van 6 jaar ontwikkelt het gezichtsvermogen zich volledig, en vanaf 8 jaar kan een kind al veilig lenzen dragen - mits de juiste begeleiding en de nodige controle. Meer nog: er bestaan zachte lenzen die de verhoging van bijziendheid bij kinderen vertragen wanneer ze deze dagelijks dragen. Voor kinderen jonger dan 16 jaar is er wel altijd een voorschriftje van de oogarts nodig.

Het allerbelangrijkste? Je kind moet het zelf willen, want hij/zij gaat er zelfstandig mee aan de slag. Je kan de overstap dus niet opdringen. Jouw kind zal de lenzen zelf aanbrengen en verwijderen, en bovendien ook onderhouden. Als ouder controleer je natuurlijk wel of de lenzen een goede hygiëne behouden.

Twijfel je of je kind er klaar voor is? Bedenk dan even hoe ze met andere verantwoordelijkheden omgaan. Als ze voldoende zelfdiscipline hebben, zijn ze uitstekende kandidaten voor lenzen. Niet overtuigd? Dan stel je de overstap beter een jaartje uit.

Sportieve voordelen

De meest voorkomende reden om van een bril naar lenzen over te stappen is natuurlijk de liefde voor sport. Niet verrassend, want kinderen ervaren tijdens het sporten veel hinder van een bril:

✓ Breken of verliezen
Bij sporten, spelen en ravotten kan een bril breken, en een bril vervangen kost wel wat. Dat los je met lenzen helemaal op.

✓ Onbeperkt zicht
De brilmontuur kan het brede gezichtsveld hinderen. Lenzen bieden daarentegen een onbelemmerd zicht. Je ziet meer van de omgeving en reageert sneller op mensen rond je.

✓ Condens
Vaarwel damp en waterspatten: lenzen blijven helder, ongeacht de omgeving of weersomstandigheden.

✓ Afglijden van de bril
Even stevig ravotten? Door zweet glijdt je bril algauw van je neus af. Lenzen zorgen voor een stabieler zicht. Geen problemen meer tijdens het lopen.

✓ Kans op blessures
Brillen die breken door een harde klap, kunnen een oogletsel veroorzaken. Zachte contactlenzen blijven stevig op hun plaats en veroorzaken geen blessures. Ook een aangepaste sportbril kan dit voorkomen.

Daglenzen of maandlenzen?

Kinderen dragen meestal daglenzen. Die lenzen vereisen weinig onderhoud en aan het einde van de dag gooi je ze weg. Dat maakt de zorg voor lenzen natuurlijk eenvoudiger. Maandlenzen moet je goed verzorgen en schoonmaken, want anders krijg je ooginfecties.

Welke lenzen je ook kiest: de meeste kinderen hebben geen problemen met het zelfstandig aanbrengen of verwijderen van lenzen. Het zijn van nature geweldige contactlensdragers, eenmaal ze er de verantwoordelijkheid voor aanvaarden. Wie de stap zet, is erg gemotiveerd en kinderen passen zich supergoed aan. Jongere kinderen volgen de instructies over contactlenzen soms zelfs beter op dan tieners en volwassenen.

Benieuwd of lenzen iets voor jouw kind zijn? In de Brilstudio Kids krijgt elk kind een proefperiode om aan lenzen te wennen. Voor de proefperiode start, bepalen we zorgvuldig alle parameters. Daarna worden de proeflenzen perfect aangepast aan de vorm van de oogbol en de kwaliteit van de tranenfilm. Zo weet je zeker of jouw kind er helemaal klaar voor is.Ò

Ontdek meer blog-artikels: