"Kinderen geruststellen en tonen dat een bril dragen leuk kan zijn"

Al meer dan tien jaar runt optometriste Gythe Grosemans De Brilboutique, een gespecialiseerde brillenzaak met vestigingen in Diepenbeek en Kermt. Niet enkel volwassenen kunnen er terecht voor vakkundig advies. In de BrilStudio Kids gaat er ook uitzonderlijk veel aandacht uit naar kinderen. “Ik draag zelf een bril sinds mijn elfde. Ik mocht destijds kiezen tussen de twee brillen die me pasten en ik vond ze allebei even lelijk. Vanuit die frustratie begon ik tien jaar geleden de eerste gespecialiseerde optiekzaak voor kinderen in Limburg”, steekt Gythe van wal.

Hoe maken jullie het verschil als optiekzaak voor kinderen?

“Er zijn hoe langer hoe meer kinderen die een bril dragen, maar als je dan kijkt naar het gemiddelde aanbod voor hen, is dat een heel klein segment. Kinderen hebben elders vaak weinig keuze en daar proberen wij echt het verschil te maken. Een doorsnee brillenwinkel biedt keuze uit een zestigtal kinderbrillen. Bij ons zijn er dat rond de 500. Wanneer blauw de lievelingskleur is van een kind, kunnen wij makkelijk twintig blauwe modellen aanbieden in de juiste maat. Zelfs voor baby’s van zes maanden hebben we speciale brilletjes, die bovendien ook mooi zijn. Wie bij ons een kinderbril koopt, krijgt er gratis een ravottersbril bij als back-up. Ons aanbod trekt klanten aan van over heel Limburg, de aangrenzende provincies en zelfs Nederland."

Hoe stellen jullie kinderen gerust wanneer ze hun eerste bril kiezen?

“Kinderen kunnen bij ons rekenen op een volledig begeleidingsprogramma, met onze mascotte Mathilda in de hoofdrol. Mathilda is een schattige muis met een bril en zij toont de kinderen in een boek hoe ze zich kunnen voorbereiden op het dragen van een bril. Hoe ga je spelen? Hoe ga je zwemmen? En wat als er een ongelukje gebeurt? We willen de kinderen vooral geruststellen en tonen dat een bril dragen ook heel leuk kan zijn. We creëren een echte beleving, zo krijgen de kinderen een knuffel en een cadeautje voor hun verjaardag. Uiteraard allemaal in het thema van Mathilda en haar vriendjes. Dat wordt goed onthaald door onze kleinste klanten, sommige klasgenootjes zijn zelfs jaloers omdat zij geen bril nodig hebben.”

Waar moet je vooral op letten wanneer jouw kind een bril kiest?

“Het is heel belangrijk dat de bril goed aansluit op het gezicht en veel comfort biedt. Dankzij ons grote aanbod zijn er passende brillen in zowat alle vormen en kleuren. Het is ook belangrijk dat de bril hoog genoeg zit. Kleine kinderen moeten vaak omhoogkijken, bijvoorbeeld wanneer ze met volwassenen praten. Het is niet de bedoeling dat ze dan over de glazen heen kijken. Om de ogen goed te trainen moeten de glazen zeker hoog genoeg komen. Los daarvan hechten we ook belang aan de voorkeur van het kind. Want soms hebben de ouders een andere mening en dan wijzen we erop dat het kind de bril graag moet dragen”, besluit Gythe.

=> "Is de lievelingskleur blauw? Dan kunnen wij makkelijk twintig blauwe modellen aanbieden". Reserveer je winkelbezoek zodat we er samen een leuke shopervaring van kunnen maken, voor jou en je kind.

Ontdek meer blog-artikels: